Contact

Via Appia Antica,
224, 00179 Roma, Italy
Email: reservations@yourdomain.com
Phone: +88 (0) 101 0000 000

side-area-cards

Follow us

Μουσεία στη Σκόπελο

Στο μεγάλο ταξίδι πίσω στην ιστορία και την παράδοση της Σκοπέλου, τα μουσεία της  αποτελούν σημαντικές κοιτίδες πολιτισμού!

Μουσειακοί χώροι, αρχοντικά και παραδοσιακές οικίες «ξεκλειδώνουν» διαφορετικές πτυχές και εποχές της πλούσιας ιστορίας της Σκοπέλου.

Η πόλη της Σκοπέλου (Χώρα) ανακηρύχτηκε το 1978 με Προεδρικό Διάταγμα  (19/10/78 προεδρικό διάταγμα 594, 13-11/78) ως  Παραδοσιακός Οικισμός Εξαιρετικής Ομορφιάς λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της κληρονομιάς. Για το λόγο αυτό, υπάρχουν περιορισμοί και κώδικες κατασκευής και ανακαίνισης για όλα τα κτίρια εντός του οικισμού. Παρακάτω θα βρείτε αναλυτικά ορισμένους χώρους όπου μπορείτε  να θαυμάσετε την σπουδαία  λαϊκή παράδοση  του νησιού.

Σκόπελος – Το Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Χώρας στη Σκόπελο στεγάζεται σε ένα παλαιό αρχοντικό κτίριο που κτίστηκε το 1795 και ανακατασκευάστηκε το 1971, αφού χαρακτηρίστηκε ως  διατηρητέο. Στη συνέχεια δωρίθηκε το 1991 στο Δήμο Σκοπέλου από την οικογένεια Νικολαΐδη. Έτσι, τον Αύγουστο του 1992 το Λαογραφικό Μουσείο εγκαινίασε τη λειτουργία του δίνοντας πάλι ζωή στο παλιό αρχοντικό.

Οι συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Σκοπέλου περιλαμβάνουν σειρές από εικόνες, κεντήματα, πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, ασπρόμαυρες φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές, εργαλεία, ξυλόγλυπτα έπιπλα κλπ. Τα περισσότερα από τα εκθέματα είναι προσφορές των κατοίκων της Σκοπέλου, αλλά και της οικογένειας Νικολαΐδη. Με πολύ μεγάλη συγκίνηση άνοιξαν οι γιαγιάδες τα σεντούκια τους και απλόχερα προσέφεραν όλον εκείνον το θησαυρό.

Σήμερα,  το Λαογραφικό Μουσείο διοργανώνει συχνά  εκδηλώσεις και διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αξίζει λοιπόν όλοι εσείς που θα επισκεφτείτε στο μέλλον τη Σκόπελο να περάσετε από αυτό το χώρο και να θαυμάσετε τις μοναδικές συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου της Χώρας Σκοπέλου. Βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο του ΟΤΕ. Παρακαλούμε ενημερωθείτε από την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας για το ωράριο λειτουργίας.

Σκόπελος – Λαογραφικό Μουσείο Γλώσσας

Στο κέντρο του φημισμένου, ιστορικού και πανέμορφου χωριού της Γλώσσας, βρίσκεται επίσης ένα Λαογραφικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο Γλώσσας Σκοπέλου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται πάνω από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Πρόκειται για ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι, στο οποίο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει τις  παραδοσιακές φορεσιές του νησιού και είδη  καθημερινής οικιακής χρήσης. Ακόμα, σας δίνεται και η δυνατότητα να ενημερωθείτε για την εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση που χαρακτήριζαν τα τυπικά παραδοσιακά σπίτια του χωριού. Το Λαογραφικό μουσείο Γλώσσας στη Σκόπελο λειτουργεί πρωί και απόγευμα κατά τους θερινούς μήνες αλλά θα ήταν χρήσιμο να το επιβεβαιώσετε με την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας.

Σκόπελος – Αρχοντικό Βακράτσα

Άλλο ένα χαρακτηριστικό Σκοπελίτικο αρχοντικό είναι το κτίριο Βακράτσα.  Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο που απεικονίζει πλήρως την εποχή του 18 αιώνα, όπου και χρίστηκε. Βρίσκεται στο κέντρο της Χώρας Σκοπέλου, λίγο πιο πάνω από την παραλία. Η κ. Αντιγόνη Βακράτσα ήταν ιατρός και ιδιοκτήτρια του αρχοντικού, η οποία το πρόσφερε ως δωρεά στο Δήμο Σκοπέλου για να γίνει Μουσείο. 

Στο Αρχοντικό Βακράτσα εκτίθεται μία συλλογή διάφορων προσωπικών αντικειμένων και αξιόλογων κειμηλίων που ανήκαν στην οικογένεια. Το δωμάτιο που λειτουργούσε ως ιατρείο ο ιατρός Σταμάτης Βακράτσας, πατέρας της Αντιγόνης, παραμένει ανέγγιχτο μαζί με τα ιατρικά του εργαλεία. Εκτός αυτών, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν το εσωτερικό ενός τυπικού  αρχοντικού της Σκοπέλου.  Τέλος, αξίζει να σημειωθεί  ότι στον όμορφο προαύλιο χώρο, με τον χαρακτηριστικό φοίνικα, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και ομιλίες. Θα είστε πολύ τυχεροί αν βρεθείτε σε μια από τις εκδηλώσεις. Το Αρχοντικό Βακράτσα είναι ανοιχτό καθημερινά, πρωί και απόγευμα αλλά θα ήταν χρήσιμο να το επιβεβαιώσετε με την ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας..

Σκόπελος – Οικία Παύλου Νιρβάνα

Ένα από τα σημαντικότερα νεότερα μνημεία της Μαγνησίας αποτελεί το οίκημα Νιρβάνα στην Σκόπελο.  Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια ο διακεκριμένος νεοέλληνας λογοτέχνης Παύλος Νιρβάνας  και φιλοξενείται σήμερα  το Μουσείο Ιστορίας Σκοπέλου. Ως γνωστόν ο Παύλος Νιρβάνας κατάγονταν από το νησί και το πραγματικό του όνομα ήταν Πέτρος Αποστολίδης.

Το κτίριο είναι χτισμένο στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού της Σκοπέλου, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη. Βρίσκεται πλάι στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, με θέα την αμφιθεατρική Χώρα και το γραφικό λιμάνι της Σκοπέλου. Είναι ένα κατά το πλείστον λιθόκτιστο διώροφο κτίσμα. Η πρόσοψη χαρακτηρίζεται από έναν κλειστό σκεπαστό εξώστη, που αποτελεί κυρίαρχο δομικό αρχιτεκτονικό παραδοσιακό στοιχείο. Όταν λοιπόν ο επισκέπτης εισέρχεται στο οίκημα Νιρβάνα, εντυπωσιάζεται. Η οικία αποκτώντας πλέον μια νέα λειτουργία φιλοξενεί την έκθεση Πεπάρηθος Σκόπελος. Η έκθεση αναφέρεται στην ιστορία της πόλης από τη αρχαιότητα έως σήμερα.

Το σπίτι αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα  και αντιπροσωπευτικά δείγματα της τοπικής σκοπελίτικης Λαϊκής Αρχιτεκτονικής. Είναι  “Μακεδονικού Τύπου”, χωρίς μεταγενέστερες αλλοιώσεις και αλλαγές και κτίστηκε στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Για τους παραπάνω λόγους, το 1965 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς.

Η αναπαράσταση της ιστορίας της Σκοπέλου συμβάλλει στην διαφύλαξη της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας της. Εσείς θα χάσετε την ευκαιρία για ένα ταξίδι στον χρόνο;

You don't have permission to register